Eiken tafel schuren, doe je zo!

eiken tafel schuren

Je hebt een mooie eiken tafel maar je bent de kleur zat en wilt de kleur veranderen. Ook is de tafel wat beschadigd en ziet deze er niet meer uit. Je wilt de tafel graag schuren maar je weet niet hoe je dat moet doen.

Dan ben je hier aan het goede adres!

Eiken tafel schuren

Eiken is een harde houtsoort voor een tafel. Daarom is het makkelijk om de tafel te schuren. Door de schuren haal je krassen en beschadigingen uit het blad. Ook kan je de kleur weer veranderen van de eiken tafel.

Schuren van een blad kun je met de hand doen, maar dit is veel werk. Je bent dan wel een paar uur bezig om te schuren en het is ook zwaar werk.

Het is beter om de eiken tafel te schuren met een schuurmachine. Je kunt een kleine goedkope schuurmachine hiervoor nemen of een wat duurdere professionele schuurmachine. Met deze professionele schuurmachine zul je wat sneller klaar zijn, omdat deze wat meer van het blad afhalen.

eiken tafel schuren

De eiken tafel schuren moet 2 of 3 keer worden gedaan. Dit is een beetje afhankelijk van hoe snel het eraf gaat en wat er nu voor afwerking op het blad zit. Olie is een dunnere laag dan lak.

Je begint eerst met een grove korrel, zoals korrel 40 of 60. Hiermee haal je al een groot deel weg. Daarna schuur je de tafel nog eventueel met korrel 80. Je eindigt dan met korrel 120. Hiermee heb je de beste en het mooiste effect. Je kan de tafel ook gladder schuren maar dan zal later de olie of was minder goed in het blad trekken. Hoe fijner de korrel hoe kleiner de poriën van het hout en hoe minder er later indringt en hoe minder intensief de kleur is.

Wil je de tafel een wat intensievere kleur geven schuur deze dan als laatste keer met korrel 80 of 100. De poriën van het hout zijn dan groter dus dringt er meer kleur in de tafel.

Wil je een normale uitstraling waar je ook wat houtkleur ziet kies dan 120, dit is standaard.

Eiken tafel schuren, wanneer ben je klaar?

Als je helemaal niets meer ziet van de vroegere kleur en het hout mooi licht is van kleur. Je moet ook geen strepen etc meer zien. Het moet dus mooi licht egaal van kleur zijn.

Daarna kun je weer een nieuwe kleur kiezen voor je tafel.

Benieuwd naar mogelijke kleuren, kijk dan hier. En wil je weten wat beter bij je past, olie of lak, kijk dan hier.

eiken tafel schuren en olien

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.