Tafel beschermen tegen vlekken en kringen

Je hebt net een nieuwe tafel gekocht en je wilt deze graag mooi houden en de tafel beschermen tegen vlekken en kringen. Wat moet je dan doen?

Hout is zuigend. Als hout niet wordt behandeld dan zullen alle vloeistoffen zoals water, rode wijn, frisdranken en vet vlekken in het hout trekken.

Om dit te voorkomen moet je de houten tafel beschermen tegen deze vlekken.

Tafel beschermen tegen vlekken en kringen, 2 manieren:

  1. Olie afwerking

Bij olie speciaal voor houten meubelen bescherm je de tafel goed tegen vlekken. De olie verzadigd het hout, waardoor water en wijn niet in de tafel kunnen trekken. Deze blijven op de olie laag liggen.

 

Als u deze vlekken wel een tijdje laat liggen (aantal uren) dan kan er wel een kring ontstaan. Door de tafel dan schoon te maken met een speciale zeep verdwijnen deze vlekken. De zeep brengt daarnaast een beschermlaagje op het hout aan waardoor deze ook goed beschermt is weer tegen nieuwe vlekken. Deze nieuwe vlekken blijven dan op de zeep laag liggen en kunnen niet in het hout trekken.

tafel beschermen tegen vlekken en kringen

Deze afwerking is makkelijk zelf aan te brengen en in heel veel kleuren te kiezen.

 

  1. Lak afwerking

Lak is een hardere afwerking voor een houten tafel. Er wordt dan altijd 3 lagen van een lak aangebracht. De lak vormt een soort afsluitende “plastic” laag. Deze laag ziet u verder niet, want er zijn tegenwoordig ook veel matte lakken die bijna niet zichtbaar zijn.

Alles wat dan op de tafel wordt geknoeid blijft op deze lak laag liggen en kan niet in de tafel trekken. Ook al licht het er een langere tijd op dan trekt het nog niet in de tafel.

Lak is iets moeilijker zelf aan te brengen, maar als een een klein beetje handig bent dan lukt het wel. De lak wordt in 3 lagen met een roller aangebracht en tussen de 2e en 3e laag moet deze even licht worden tussen geschuurd.

gelakte eiken tafel

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.