Home » Blog » 5 verschillen tussen eiken en grenen houten tafel

5 verschillen tussen eiken en grenen houten tafel

eiken en grenen houten tafel

5 Verschillen tussen eiken en grenen houten tafel

Eiken en grenen worden beide veel gekozen bij het maken van een houten tafel. Wat is nu beter om te kiezen? Waar heeft u langer plezier van en wat is nu eigenlijk het verschil tussen beide houtsoorten? En wat kun je het beste kiezen eiken en grenen houten tafel?

Hier ziet u het verschil in hoe de 2 houtsoorten onbehandeld (zonder kleur of afwerking) eruit zien. Zoals u kunt zien is de structuur heel anders van beide houtsoorten. Daarnaast heeft grenen eigenlijk altijd wel noesten in het hout en bij eiken kunt u kiezen, met noesten of juist wat rustiger zonder veel noesten. Ook is de kleur van beide soorten anders. Grenen is altijd wat geler dan eiken.

Eiken met noesten

Eiken houtsoort tafel

Eiken met noesten

Grenen houtsoort tafel

Grenen

Maar wat zijn nu de verschillen, naast het uiterlijk?

1. Eiken is een hardere houtsoort dan grenen

Eiken groeit langzamer dan grenen. Na 60 jaar is een eiken boom volgroeid en kan deze gekapt worden. Dit gebeurt om ruimte te maken voor weer nieuwe planten en bomen. Een grenen boom is veel sneller volgroeid en is al na 10-20 jaar klaar om gekapt te worden. Omdat eiken langzamer groeit is deze houtsoort ook veel harder.

2. Eiken tafel gaat langer mee en is duurzamere dan grenen

Omdat eiken harder is dan grenen, slijt deze tafel minder snel dan een eiken tafel. Hierdoor gaat een eiken tafel veel langer mee dan een grenen tafel. Hierdoor hoeft u minder snel weer een nieuwe eiken tafel te kopen en is dit dus duurzamer.

3. Meer olie kleurmogelijkheden eiken tafel dan grenen tafel

Grenen is een vettigere houtsoort (hars), hierdoor kunnen alleen lichte en witte olie kleuren op de tafel worden aangebracht. Kiest u om een grenen tafel in een donkere kleur te oliën dan wordt dit vlekkerig. De olie wordt op sommige vettere plekken minder opgenomen en dat zorgt voor een vlekkerig effect. Eiken heeft dit niet en is daarom veel makkelijker met olie te behandelen. Alle kleuren zijn dan mogelijk en dit wordt mooi egaal van kleur.

Lees hier waarom zou je zou kiezen voor een geoliede tafel.

4. Grenen is sneller beschadigd en krijgt sneller deukjes

Eiken is harder dan grenen. Hierdoor krijgt u in een grenen tafel sneller deukjes dan in een eiken tafel. Als u met uw nagel in grenen drukt dan ziet u al een deukje. Je kan dat ook proberen bij eiken, maar dat lukt bij eiken niet! Dus als je je tafel mooi goed wilt houden dan is eiken een betere keus dan grenen.

5. Grenen tafel is goedkoper, maar eiken is betere koop voor lange termijn.

Omdat grenen veel sneller groeit dan eiken, is het hout goedkoper. Zo heb je al voor een lager bedrag een grenen tafel. Eiken is wat duurder, maar je hebt daar langer plezier van.

Kortom er zijn wel wat verschillen tussen eiken en grenen houten tafel. Nu wij alles voor je op een rijtje hebben gezet kun je een goede keuze maken! Mocht dat niet lukken dan kunt u altijd nog contact met ons opnemen.

2 reacties op “5 verschillen tussen eiken en grenen houten tafel”

 1. Hallo, wij hebben een grenen tafelblad die wit geverfd is. Nu willen we deze gaan schuren en beitsen/lakken in een licht eiken kleur. Kan dat en welke beits/lak zou dan geschikt zijn?

  1. Houten tafel kopen

   Beste Margriet,

   U kunt een grenen blad schuren en opnieuw bewerken, maar het blijft natuurlijk wel grenen hout. Dus het afwerken in een lichte eiken kleur wordt dan moeilijk. U zou dan wat testen moeten doen van een lichte olie/beits op het grenen blad. Dit zijn dezelfde producten maar geven op grenen een ander effect als op eiken.

   Met vriendelijke groet,
   Fairwood BV Tiel
   Laurine

Reacties zijn gesloten.