Home » Blog » Eiken tafel schuren, doe je zo!

Eiken tafel schuren, doe je zo!

eiken tafel schuren

Je hebt een mooie eiken tafel, maar je bent de kleur zat en wilt de kleur veranderen. Ook is de tafel wat beschadigd en ziet deze er niet meer uit. Je wilt de tafel graag schuren maar je weet niet hoe je dat moet doen. Dan ben je hier aan het goede adres, lees hier alle tips en trucs. 

(Het is  op eigen risico het schuren en aanbrengen van nieuwe afwerking en kleur. Het resultaat is altijd afhankelijk van hoe handig u bent, wat voor materialen u gebruikt en hoe de tafel eerst is afgewerkt. Test het altijd van te voren!)

Eiken tafel schuren

Voordat je een nieuwe kleur op de eiken tafel kunt brengen, moet de tafel eerst kaal geschuurd worden. De bestaande kleur en afwerking moet eerst van de tafel af, voordat je een nieuwe laag kunt aanbrengen.

Eiken is een harde houtsoort voor een tafel. Daarom is het makkelijk om de tafel te schuren. Door het schuren haal je krassen en beschadigingen uit het blad. Ook kan je de kleur weer veranderen van de eiken tafel. Eiken is daarvoor een hele fijne houtsoort en kun je weer een totaal andere kleur kiezen.

Schuren van een blad kun je met de hand doen, maar dit is veel werk. Je bent dan een paar uur bezig en het is daarnaast ook zwaar werk om te doen. Het is beter om de eiken tafel te schuren met een schuurmachine. Je kunt een kleine goedkope schuurmachine hiervoor nemen of een wat duurdere professionele schuurmachine. Met deze professionele schuurmachine zul je wat sneller klaar zijn, omdat deze sneller de tafel kaal schuren. Ook gaat de oude afwerking er beter af als je het met een schuurmachine doet, ipv de hand.

eiken tafel schuren

Een eiken tafel schuren moet 2 of 3 keer worden gedaan. Dit is een afhankelijk van hoe snel het eraf gaat en wat er voor afwerking op het blad zit. Olie is een dunnere laag dan lak en gaat makkelijker van de tafel af.

Je begint eerst met een grove korrel, zoals korrel 40 of 60. Hiermee haal je al een groot deel weg. Daarna schuur je de tafel nog eventueel met korrel 80. Je eindigt dan met korrel 120. Hiermee heb je het beste en het mooiste effect. 

Je kan de tafel ook gladder schuren maar dan zal later de olie of was minder goed in het blad trekken. Hoe fijner de korrel hoe kleiner de poriën van het hout en hoe minder olie er later indringt en hoe minder intensief de kleur is. De kleur gaat dan sneller naar de gele kleur toe. Ook is de tafel dan minder goed beschermt en kan je sneller vlekken krijgen.

Wil je de tafel een wat intensievere kleur geven, schuur deze dan als laatste keer met korrel 80 of 100. De poriën van het hout zijn dan groter dus dringt er meer kleur in de tafel.

Wil je een normale uitstraling waar je ook wat houtkleur ziet kies dan korrel 120. Dit is de standaard schuurkorrel van al onze eiken tafels.

Eiken tafel schuren, wanneer ben je klaar?

Je bent klaar, als je helemaal niets meer ziet van de vroegere kleur en het hout mooi licht is. Je mag ook geen strepen meer zien. Het moet dus mooi licht egaal van kleur zijn.

Daarna kun je weer een nieuwe kleur kiezen voor je tafel.

(Het is  op eigen risico het schuren en aanbrengen van een nieuwe afwerking en kleur. Het resultaat is altijd afhankelijk van hoe handig u bent, wat voor materialen u gebruikt en hoe de tafel eerst is afgewerkt. Test het altijd van te voren!)

Eiken tafel met olie of lak afwerken?

Bij eiken heb je keuze uit heel veel verschillende kleuren en afwerkingen. Zo kun je kiezen voor een olie of lak afwerking. Wat is handig om te kiezen en wat geeft de tafel de beste bescherming?  Lees hier verder over het verschil tussen olie en lak. 

Bij beide afwerkingen kun je een hoop verschillende kleuren kiezen. Zo kan een eiken tafel met een witte kleur worden afgewerkt, maar ook met een grijze, warme, gele, rode of donkere kleur. Ben je benieuwd naar alle kleuren? Kijk dan hier naar al onze mogelijke kleuren voor de eiken tafel. Deze kleuren kun direct via onze webshop bestellen.

(Het is  op eigen risico het schuren en aanbrengen van een nieuwe afwerking en kleur. Het resultaat is altijd afhankelijk van hoe handig u bent, wat voor materialen u gebruikt en hoe de tafel eerst is afgewerkt. Test het altijd van te voren!)

eiken tafel schuren en olien

Nieuwe eettafel?

Mocht het nu allemaal niet lukken, ben je je eettafel zat en wil je toch een ander model? Dan hebben wij al nieuwe massieve eiken eettafels vanaf €500,00.  Als leverancier van meer dan 500 tafels per jaar kunnen wij je daarnaast goed advies geven! Benieuwd naar onze modellen, bekijk ze dan hier: modellen eettafels.

Wij leveren meer dan 20 modellen in standaard maten van 160 t/m 300 cm. Mocht je een afwijkende maat willen dan kunnen wij deze ook voor je op maat maken. De levertijd is dan circa 8 weken, maar dan krijg je wel helemaal wat in jouw ruimte het beste past.

Veel van onze eettafels zijn uit voorraad leverbaar. Dus wij kunnen deze onbehandeld direct binnen een paar dagen bij je leveren en anders kun je de tafel ook gelijk zo bij ons meenemen. 

Daarnaast mag je bij ons ook zelf het blad uitkiezen. Dit mag vaak niet bij andere leveranciers. Hout is een natuurproduct en elke plank en blad is anders en uniek. Zo zitten er soms best wel grote verschillen tussen de bladen. Per model en maat hebben wij een aantal bladen op voorraad liggen. Je mag dan zelf het mooiste blad bij ons komen uitzoeken. Zo weet je precies wat je krijgt en heb je geen verassingen achteraf. Wij willen graag dat je jarenlang met plezier onze eettafel gebruikt en weten hoe fijn het is om een goede eettafel te hebben.

De eettafel kunnen wij voor je afwerken, zodat deze goed beschermt is tegen vuil en vlekken. Hierbij heb je keuze uit olie of lak afwerking en uit wel meer dan 30 kleuren. Mocht de kleur hier nog niet tussen zitten dan kunnen wij deze ook nog voor je mengen. Al die kleur keuzes maakt het vaak niet makkelijker 😉 en helpen je graag mee om de perfecte kleur te kiezen. Ook ontvang je gratis een kleurstaal mee naar huis om het thuis even goed te bekijken bij je interieur. Zo heb je rustig de tijd om een goede kleur te kiezen.

Als wij de tafel voor je afwerken dan is de levertijd circa 2 – 3 weken.

Op deze site kunt u al onze modellen en mogelijkheden vinden. Bekijk hier al onze modellen tafels. Zo kun je bij ons kiezen voor eiken tafels, maar ook voor noten, maple of kersen tafels kun je bij ons terecht.

Wil je ons graag bezoeken dan kan dit gewoon zonder afspraak. Wij zijn 6 dagen in de week open en hebben ook koopavond. Bekijk hier onze openingstijden.

Marlow eettafel
Proefplankjes maken houten tafel
Uitzoeken houten tafel

16 reacties op “Eiken tafel schuren, doe je zo!”

 1. Hallo beste mensen,

  Wat voor wit spul smeert de meneer uit op de tafel? (laatste foto schuren van eiken tafel)
  Is dit een soort whitewash? Hoor het graag van u.

  Vr. groet, N. Osinga

  1. Houten tafel kopen

   Beste Nynke,

   Dat is onze matte lak. Deze lak beschermt de tafel goed tegen vlekken en vuil. Als dit is opgedroogd dat is het transparant van kleur.
   Het is ook mogelijk om te kiezen voor een white wash olie. Deze is in verschillende kleuren te krijgen bij ons – http://www.fairwoodwebshop.nl

   Met vriendelijke groet,
   Fairwood BV Tiel
   Laurine

   1. wij willen onze tafel donker eiken een op knap beurt geven.aan de rande van de tafel is het wat licht geworden.en dat willen we weer donkerder hebben moeten we dan de hele tafel schuren en zo ja wat smeren we er dan op om die bruine kleur weer terug te krijgen.we hebben van de meneer die ons hielp blanke harde lak gehad.maar haald dat de bruine kleur terug.

    1. Houten tafel kopen

     Beste D. van Welie,

     Het is moeilijk om dat zo van afstand te beoordelen.
     Maar het is beter om de hele tafel te schuren, met beits of olie te behandelen en daarna deze eventueel weer af te lakken. Anders heeft u later weer kans op kleurverschil, bijvoorbeeld dat de randen dan juist donkerder worden.

     De keuze tussen beits en olie is afhankelijk van hoe uw tafel er nu uitziet (hoe dekkend deze nu is) en of deze ook gerookt is.

     Het beste kunt u even met een tafelpoot naar een verf speciaal zaak of meubelmakerij, daar kunnen ze u wel adviseren wat u het beste kunt kiezen.

     Met vriendelijke groet,
     Fairwood BV Tiel
     Laurine

 2. Hoe krijg je de lak/verf uit de borsten van je eikenhouten meubel? Met een verfafbeit middel? Het tafelblad kan ik schuren maar in de moest zit ook verf

  1. Houten tafel kopen

   Beste Bas,

   Nee helaas zijn hier geen middelen voor. Dat wordt toch schuren.

   Succes!

   Met vriendelijke groet,
   Team Fairwood

 3. Mijn vraag is, wij hebben eiken meubelen in de kleur Mountain Grey, 2 ronde salontafels, dressoir en kastje
  waarvan ik de kleur niet meer mooi vindt. Zou graag een andere kleur willen is dit mogelijk.
  Gezien de zijkanten van dressoir en kastje niet eiken is, durven wij het niet te laten stralen, maar is het wel mogelijk om het te schuren en een andere kleur te geven?

  1. Houten tafel kopen

   Beste M. Ceelen,

   Ja, u kunt de meubels ook schuren. Dit is beter dan stralen. In deze instructie hierboven, staat precies hoe dit het beste kunt doen.
   Het is wel belangrijk dat de kleur en afwerking die er nu op zitten, er echt af zijn.
   Daarna kunt u weer een totaal andere kleur en afwerking (bijvoorbeeld lak) kiezen.

   Met vriendelijke groet,
   Fairwood BV Tiel
   Laurine

 4. Goedeavond, we hebben onze tafel vandaag geschuurd en opnieuw gelakt. Geschuurd met korrel 60 met de gedachten hem dan iets ruwer te laten lijken. Maar nu is hij erg geel geworden na het lakken met transparant matte lak.
  Na het lezen van uw bericht begrijp ik helaas waarom.
  Hoe krijg ik dit opgelost? Of dien ik hem dan weer helemaal te schuren met een mindere korrel. Had hem eigenlijk willen hebben in de kleur zoals hij geschuurd is.

  Met vriendelijke groet,

  Frans marell

  1. Houten tafel kopen

   Beste Frans Marell,

   Ja helaas zit er niets anders op om de tafel weer kaal te schuren en met de juiste korrel te schuren. Deze lak moet er nu weer af.
   Bij deze 2 componenten lak is het wel ontzettend belangrijk dat u de fles goed schud. Anders kan de tafel ook geel worden.

   Succes!

   Met vriendelijke groet,
   Fairwood
   Laurine

 5. Goedenavond,

  We hebben vlekken op onze tafel op de plaatsen waar de armen gezeten hebben ( gebruik de tafel als bureau ). Kan ik deze wegwerken zonder te schuren? Of best schuren en opnieuw oliën?

  1. Beste Nathalie Remels,

   Zit er een afwerking op de tafels, olie of lak?

   Bij olie is er bijvoorbeeld ook een intensief reiniger, zodat u niet hoeft te schuren. Daarna kunt u het weer behandelen met olie.
   Bij lak zou het blad wel opnieuw geschuurd en gelakt moeten worden.

   Met vriendelijke groet,
   Fairwood
   Laurine

 6. we hebben een ovale eiken tafel geprobeerd op te knappen. helemaal goed kaal geschuurd en gisteren gelakt met de rambo eiken lak, naturel. nu is het toch weer naar de oranje kleur gegaan, wat we juist niet wilden en de lak glinstert op sommige plekken wel en andere plekken zijn weer mat. de lak aangebracht met een vachtrollertje. wat doe ik fout?

  1. Houten tafel kopen

   Beste Suzanne,

   Helaas ken ik deze lak niet, dus dan is het moeilijk om hier iets over te kunnen zeggen. Elke lak werkt net op een andere manier.
   Het kunnen veel verschillende dingen zijn die invloed hebben, schuurkorrel, soort lak, kleur, wat hiervoor op de tafel zat, geschud of niet.
   Het beste kunt u even contact opnemen met Rambo zelf. Zij kunnen u vast uitgebreid advies geven.

   Met vriendelijke groet,
   Fairwood
   Laurine

 7. Ik heb een bewerkt eiken tafel via Made.com gekocht,paar jaar geleden.
  Nu blijkt het toch een kwetsbaar blad te zijn,krassen,vlekken.
  Hoe kan ik dit het het beste behandelen, eventueel schuren?
  Bvd

  1. Houten tafel kopen

   Beste Nelly,

   Natuurlijk slijt de laag door het gebruik er altijd wat van af.

   Als u de tafel schuurt dan is de tafel onbehandeld en kan deze worden afgewerkt met wat u maar wilt.
   Zo kunt u ook een andere kleur of afwerking kiezen. Alle mogelijkheden kunt u in onze webshop vinden: http://www.fairwoodwebshop.nl

   Met vriendelijke groet,
   Fairwood BV Tiel
   Laurine

Reacties zijn gesloten.