Home » Blog » Eiken tafel schuren, doe je zo!

Eiken tafel schuren, doe je zo!

eiken tafel schuren

Je hebt een mooie eiken tafel maar je bent de kleur zat en wilt de kleur veranderen. Ook is de tafel wat beschadigd en ziet deze er niet meer uit. Je wilt de tafel graag schuren maar je weet niet hoe je dat moet doen. Dan ben je hier aan het goede adres, lees hier alle tips en trucs.

Eiken tafel schuren

Eiken is een harde houtsoort voor een tafel. Daarom is het makkelijk om de tafel te schuren. Door het schuren haal je krassen en beschadigingen uit het blad. Ook kan je de kleur weer veranderen van de eiken tafel.

De bestaande kleur en afwerking moet eerst van de tafel af, voordat je een nieuwe laag kunt aanbrengen.

Schuren van een blad kun je met de hand doen, maar dit is veel werk. Je bent dan een paar uur bezig en het is daarnaast ook zwaar werk.

Het is beter om de eiken tafel te schuren met een schuurmachine. Je kunt een kleine goedkope schuurmachine hiervoor nemen of een wat duurdere professionele schuurmachine. Met deze professionele schuurmachine zul je wat sneller klaar zijn, omdat deze sneller de tafel kaal schuren. Ook gaat de oude afwerking er beter af als je het met een schuurmachine doet, ipv de hand.

eiken tafel schuren

Een eiken tafel schuren moet 2 of 3 keer worden gedaan. Dit is een afhankelijk van hoe snel het eraf gaat en wat er voor afwerking op het blad zit. Olie is een dunnere laag dan lak en gaat makkelijker van de tafel af.

Je begint eerst met een grove korrel, zoals korrel 40 of 60. Hiermee haal je al een groot deel weg. Daarna schuur je de tafel nog eventueel met korrel 80. Je eindigt dan met korrel 120. Hiermee heb je het beste en het mooiste effect. Je kan de tafel ook gladder schuren maar dan zal later de olie of was minder goed in het blad trekken. Hoe fijner de korrel hoe kleiner de poriën van het hout en hoe minder olie  er later indringt en hoe minder intensief de kleur is. De kleur gaat dan sneller naar de gele kleur toe.

Wil je de tafel een wat intensievere kleur geven, schuur deze dan als laatste keer met korrel 80 of 100. De poriën van het hout zijn dan groter dus dringt er meer kleur in de tafel.

Wil je een normale uitstraling waar je ook wat houtkleur ziet kies dan korrel 120.

Eiken tafel schuren, wanneer ben je klaar?

Je bent klaar, als je helemaal niets meer ziet van de vroegere kleur en het hout mooi licht is. Je mag ook geen strepen meer zien. Het moet dus mooi licht egaal van kleur zijn.

Daarna kun je weer een nieuwe kleur kiezen voor je tafel.

Bekijk hier alle kleuren voor een eiken tafel. Deze kunt u ook via onze webshop bestellen.

eiken tafel schuren en olien

8 reacties op “Eiken tafel schuren, doe je zo!”

 1. Hallo beste mensen,

  Wat voor wit spul smeert de meneer uit op de tafel? (laatste foto schuren van eiken tafel)
  Is dit een soort whitewash? Hoor het graag van u.

  Vr. groet, N. Osinga

  1. Houten tafel kopen

   Beste Nynke,

   Dat is onze matte lak. Deze lak beschermt de tafel goed tegen vlekken en vuil. Als dit is opgedroogd dat is het transparant van kleur.
   Het is ook mogelijk om te kiezen voor een white wash olie. Deze is in verschillende kleuren te krijgen bij ons – http://www.fairwoodwebshop.nl

   Met vriendelijke groet,
   Fairwood BV Tiel
   Laurine

 2. Hoe krijg je de lak/verf uit de borsten van je eikenhouten meubel? Met een verfafbeit middel? Het tafelblad kan ik schuren maar in de moest zit ook verf

  1. Houten tafel kopen

   Beste Bas,

   Nee helaas zijn hier geen middelen voor. Dat wordt toch schuren.

   Succes!

   Met vriendelijke groet,
   Team Fairwood

 3. Mijn vraag is, wij hebben eiken meubelen in de kleur Mountain Grey, 2 ronde salontafels, dressoir en kastje
  waarvan ik de kleur niet meer mooi vindt. Zou graag een andere kleur willen is dit mogelijk.
  Gezien de zijkanten van dressoir en kastje niet eiken is, durven wij het niet te laten stralen, maar is het wel mogelijk om het te schuren en een andere kleur te geven?

  1. Houten tafel kopen

   Beste M. Ceelen,

   Ja, u kunt de meubels ook schuren. Dit is beter dan stralen. In deze instructie hierboven, staat precies hoe dit het beste kunt doen.
   Het is wel belangrijk dat de kleur en afwerking die er nu op zitten, er echt af zijn.
   Daarna kunt u weer een totaal andere kleur en afwerking (bijvoorbeeld lak) kiezen.

   Met vriendelijke groet,
   Fairwood BV Tiel
   Laurine

 4. Goedeavond, we hebben onze tafel vandaag geschuurd en opnieuw gelakt. Geschuurd met korrel 60 met de gedachten hem dan iets ruwer te laten lijken. Maar nu is hij erg geel geworden na het lakken met transparant matte lak.
  Na het lezen van uw bericht begrijp ik helaas waarom.
  Hoe krijg ik dit opgelost? Of dien ik hem dan weer helemaal te schuren met een mindere korrel. Had hem eigenlijk willen hebben in de kleur zoals hij geschuurd is.

  Met vriendelijke groet,

  Frans marell

  1. Houten tafel kopen

   Beste Frans Marell,

   Ja helaas zit er niets anders op om de tafel weer kaal te schuren en met de juiste korrel te schuren. Deze lak moet er nu weer af.
   Bij deze 2 componenten lak is het wel ontzettend belangrijk dat u de fles goed schud. Anders kan de tafel ook geel worden.

   Succes!

   Met vriendelijke groet,
   Fairwood
   Laurine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.