Home » Blog » Houten tafel behandelen tegen vlekken

Houten tafel behandelen tegen vlekken

Kringen bij geoliede tafel

U heeft net een mooie nieuwe onbehandelde houten tafel gekocht en wilt deze graag goed beschermen tegen vuil en vlekken. Hoe kunt u dat doen en welke product kunt u het beste kiezen?

Een onbehandelde houten tafel is nog niet beschermt. Als er iets wordt geknoeid dan zult u een vlek of kring krijgen. Dit is natuurlijk zonde. Het is dan beter om de tafel te beschermen hiertegen. U kunt dan kiezen voor olie of lak. Beide hebben verschillen in aanbrengen en onderhoud.

Kringen bij geoliede tafel
 1. Olie afwerking

Olie is een product dat in het hout trekt. De poriën van het hout worden door de olie verzadigd. Hierdoor kan er niets anders meer in het hout trekken en blijft water en vuil op de tafel liggen.

Olie is verkrijgbaar in heel veel verschillende kleuren, wel meer dan 20 standaard kleuren van wit tot grijs, van rood tot zwart. Deze kleuren kleuren alleen goed op eiken. Andere houtsoorten zijn in overleg.

Olie kleuren houten tafel

Olie afwerking is makkelijk zelf aan te brengen met een spons. Daarna kunt u de olie goed droogwrijven met een doek.

Na enige tijd is de olie laag niet meer 100% en is het hout niet meer helemaal gevuld met olie. Dit komt door gebruik van de tafel. Het is dan nodig om de tafel opnieuw met onderhoudsolie te behandelen om deze laag weer optimaal te maken en de poriën van het hout weer helemaal te vullen. Daarna kan de tafel weer tegen een stootje en zullen vlekken niet meer in het hout trekken. Ook kan bij olie afwerking, het hout plaatselijk worden bijgewerkt bij een kras of beschadiging.

Wij werken met olie die duurzaam is en gemaakt van 100% duurzame lijnzaadolie. Hierdoor bevat deze olie geen oplosmiddelen. Dit heeft als voordeel dat u maar 1 laag hoeft aan te brengen en dat er geen schadelijke dampen van de olie afkomen.

De olie kunt u bij ons in de showroom of via onze webshop kopen.

2. Lak afwerking

Lak is een harde transparante afwerking. Het wordt altijd in 3 lagen aangebracht waardoor het een hele harde slijtvaste afwerking is.

Lak was vroeger altijd glimmend, maar tegenwoordig zijn er ook hele mooie matte lakken beschikbaar. Wij werken met de Skylt ultra matte lak. Dit is een hele mooie transparante lak die de kleur van het eiken hout mooi behoudt. Bij andere houtsoorten is het soms nodig om eerst een grondlaag aan te brengen.

Bij lak heeft u het voordeel dat u dit niet vaak opnieuw hoeft te onderhouden. Daarnaast blijven alle vloeistoffen en vuil of de tafel liggen en trekt dit er niet in. U zult dus geen kring krijgen.

Het nadeel van lak is dat het wat moeilijker zelf aan te brengen is, het kost wat meer tijd en moet nauwkeurig gebeuren ivm aanzetten. Daarnaast is het niet mogelijk om het plaatselijk bij te werken. Dus bij een kras of beschadiging moet het hele stuk hout / blad, opnieuw worden geschuurd en worden gelakt.

De lak kunt u ook bij ons in de showroom kopen of via onze webshop.

Wilt u graag meer informatie over de olie of lak, dan kunt u altijd vrijblijvende langs komen in onze showroom. Hier kunnen wij de verschillen laten zien en ook alle mogelijke kleuren.

2 reacties op “Houten tafel behandelen tegen vlekken”

 1. Michelle van der Meer

  Beste meneer/mevrouw,

  Ik heb net een nieuwe eiken houten tafel maar zodra je even je vette vingers erop hebt gehad dan zie je dit meteen.
  Niet handig met 3 kleine kinderen.
  Ik heb er niet over nagedacht dat dit een onbehandelde tafel is.
  Wat kan ik nu het beste bij jullie kopen?
  Ik wil niet dat de kleur veranderd van de tafel!
  Ik zie graag een reactie tegemoet.
  Met vriendelijke groet,

  Michelle van der Meer.

  1. Houten tafel kopen

   Beste Michelle van der Meer,

   Dat is inderdaad vervelend. U kunt skylt lak kiezen, dit is een matte lak die vrijwel niet zichtbaar is. Zo is de tafel wel goed beschermt maar verandert het niet de kleur van het hout. Deze lak moet in 3 lagen worden aangebracht. Een andere optie is om te kiezen voor olie. Hierin kan een lichter kleur pigment, zodat het dichtbij de kleur van de tafel nu komt. Olie is makkelijker aan te brengen en hoeft maar 1 laag. Echter is lak wel onderhoudsvrijer dan olie.

   Hier kunt u de verschillende producten kopen: https://fairwoodwebshop.nl/product-categorie/afwerking-houten-vloer-houten-tafel/
   Voor de lak heeft u het product skylt lak 1 liter nodig, en voor de olie afwerking de Fairwood bio-oil inclusief kleur.
   De producten hebben wij ook in onze showroom in Tiel daar kunt u ze bekijken en direct meenemen.

   Met vriendelijke groet,
   Fairwood BV Tiel
   Laurine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.