Home » Blog » Mijn houten tafel scheurt, hoe komt dat?

Mijn houten tafel scheurt, hoe komt dat?

Luchtbevochtiger

Mijn houten tafel scheurt?

Hoe komt dat en wat kan ik eraan doen?

Houten tafel scheurt? Oh nee, hoe komt dat?

Hout komt zoals iedereen weet van bomen en is hierdoor een levend product. Hierdoor blijft hout altijd werken. Ook al is het niet of wel massief en is het hout goed terug gedroogd, het zal altijd blijven werken.

Hoe komt dat, dat hout werkt? Dit werken komt door vocht en temperatuursverschillen. Met name vocht en luchtvochtigheid zijn erg belangrijk voor hout. Hout is eigenlijk net zoals een spons, is het vochtig dan zet het uit en is het droog dan krimpt het in.

Door het jaar en de seizoenen heen is er verschil in luchtvochtigheid. Zo zal in de winter, bij vriezend weer, het heel droog worden in uw huis en gaat het hout krimpen. In de zomer bij warm vochtig en klam weer, gaat het hout juist uitzetten.

De luchtvochtigheid in uw ruimte kunt u zelf meten met een hygrometer. Dit meetapparaat houdt precies in de gaten hoe hoog het percentage is. De ideale luchtvochtigheid is rond de 50-60%.

Is het lager, onder de 50%, dan raden wij u aan het vochtiger te maken in uw ruimte. Dit kan met behulp van een luchtbevochtiger. Dit apparaat zorgt ervoor dat er waterdamp in uw ruimte komt en hierdoor zal het percentage weer stijgen.

Mocht het percentage heel laag worden dan zal het hout van de tafel gaat werken. Het hout gaat dan krimpen en in het ergste geval krijgt u scheuren in uw tafel. Dit wil uiteraard niemand, dus meten = weten! Als u op tijd meet dan bent u op tijd om er iets aan te doen.

Meer informatie: