Home » Blog » Maat eettafel, welke moet ik hebben?

Maat eettafel, welke moet ik hebben?

Bij het kiezen en kopen van een eettafel, moet je ook een keuze maken over de maat. Welke maat eettafel is goed om te kiezen en waar moet u aan denken? Hoe groot moet de tafel zijn en welke breedte past hier goed bij. Ook de hoogte is van belang, hoe zit u goed aan een eettafel. Wij helpen u graag op weg en geven u een paar handige tips waar u op moet letten!

Lengte eettafel

Als eerste krijgt u vaak de vraag, welke lengte u van de eettafel wilt. Hierbij is het natuurlijk als eerste belangrijk om te kijken wat er in de ruimte past. Hoeveel ruimte heeft u vrij voor de tafel. Daarbij is het ook van belang om te kijken naar het formaat van de tafel: kiest u voor rechthoekig, rond of ovaal? Allebei heeft dit invloed op hoe groot u de tafel kunt kiezen.

Onze rechthoekige eettafels leveren wij in de maten 160 t/m 300 cm lang. Wij leveren deze dan om de 20 cm, 160 – 180 – 200 etc.

Het is belangrijk dat u bij de lengte wel goed kijkt of u nog goed om te tafel heen kan lopen en dat het niet de doorloop blokkeert.

Ook is het belangrijk om te kijken hoeveel stoelen u aan de tafel wilt zetten. Bij meer stoelen moet u uiteraard een grotere tafel kiezen. Hieronder kunt u alle maten van rechthoekige, ovale en ronde eettafel vinden met de bijbehorende prijzen en modellen.

 

Eiken tafel York
Houten tafel kopen

Breedte van de tafel

Bij veel eettafels is er standaard al een breedte maat gekozen. Vaak is dit 95 of 100 cm breed. Over deze maten is nagedacht en dit past mooi in verhouding met de lengte van de tafel

Alleen soms past deze breedte maat niet bij uw ruimte. Het is ook belangrijk dat u goed om te tafel heen kunt lopen. Zo komen er nog stoelen aan de tafel en als iemand dan helemaal naar achter schuift, is het wel fijn als u nog erlangs kunt lopen. Een stoel schuift zo 60 a 70 cm ruimte naar achter. Dus een meter ruimte achter de tafel is wel nodig. Dus mocht 100 cm dan bijvoorbeeld te breed zijn, dan kunt u beter kiezen voor een smallere tafel.

Is de ruimte heel groot, dan mag de tafel soms bij een langere maat zoals 300 cm, ook wat breder zijn. Dan oogt de tafel nog royaler. 

Hoogte van de tafel

Standaard leveren wij alle eettafels op een hoogte van 78 cm. Dit is een veel gebruikte maat dat voor veel mensen goed past.

Maar ook deze maat is afhankelijk van hoe groot u bent. Kleinere mensen kunnen soms betere een iets lagere eettafel kiezen. Maar het is ook afhankelijk van de zithoogte van uw stoel. Elke stoel heeft een andere zithoogte. Het is dus belangrijk dat u altijd even goed van te voren past of het ook goed zit!

Heeft u stoelen met armleuningen dan moet u ook goed kijken of deze onder de tafel geschoven kunnen worden. Er is niets vervelender als dit niet past!

De hoogte is bij ons bij bepaalde modellen ook aan te passen. Vraag dan altijd even naar de mogelijkheden!

Marlow eettafel