Home » Blog » Olie op mijn tafel. Krijg ik dan kringen?

Olie op mijn tafel. Krijg ik dan kringen?

Kringen bij geoliede tafel

Kringen in geoliede houten tafel

Krijg je bij een geoliede tafel, kringen in de tafel?

In onze showroom krijgen wij vaak de vraag of een je bij een geoliede tafel snel kringen in het blad van de tafel krijgt. De olie die wij gebruiken is 100% lijnzaad olie. Deze wordt geslagen uit de lijnzaad die veel mensen ‘s ochtend in hun yoghurt gebruiken. De olie wordt gekookt. Dat betekent dat hij tot 80 graden wordt verwarmd. Hierdoor vindt er een verandering in samenstelling plaats en kan hij drogen aan de lucht. Als u de lijnzaadolie gebruikt uit de supermarkt dan blijft de tafel altijd plakken. Deze is namelijk niet gekookt en kan dus ook niet drogen.

Wat leuk is aan olie, is dat je er heel veel verschillende kleuren van kunt maken. Aan de lijnzaadolie worden kleur pigmenten toegevoegd. Net zoals in de bouwmarkt met RAL kleuren voor de verf. Hierdoor is er heel veel mogelijk om een mooie gewenste kleur te krijgen.

Omdat het 100% lijnzaadolie is verdampt er niets en blijft de olie voor 100% achter in het hout. Hierdoor hoeft de tafel maar met 1 laag worden behandeld. Vaak worden er oplosmiddelen gebruikt in de olie, omdat dit goedkoper is dan olie. Het oplosmiddel vervliegt uit het hout en hierdoor is de tafel niet voor 100% verzadigd. U moet dan vaak ook 2 lagen olie op het hout aanbrengen.

Olie trekt volledig in het hout en verzadigd het hout helemaal. Hierdoor kan er geen water of vuil meer in het hout trekken. Als de juiste olie op uw tafel wordt aangebracht, hoeft u dus niet bang te zijn voor kringen en vlekken.

Daarnaast is het bij een geoliede houten tafel heel gemakkelijk om beschadigingen bij te werken. Het is bij olie mogelijk om de tafel plaatselijk te bewerken. U kunt dan een stuk (liefst altijd een hele plank) licht schuren en opnieuw met olie behandelen. U zult daarna niets meer zien van de beschadiging.