Home » Blog » Onderhoud gerookte eiken tafel

Onderhoud gerookte eiken tafel

Je hebt een mooie eiken gerookte eiken tafel, maar wat is hiervan het onderhoud? Hoe kun je zorgen dat deze mooi blijft en er geen vuil of vlekken in de tafel trekken.

Eiken gerookte eettafel

Wat is een gerookte eiken tafel?

Aller eerst is het belangrijk om te weten wat een gerookte eiken tafel is. Roken gebeurt alleen bij Europees eiken hout. Het eiken hout gaat bij roken, in een speciale rookkamer met ammoniak. De dampen van de ammoniak zorgen ervoor dat het Europees eiken hout, donkerder kleurt. Het kleurt bruin/grijs op. Daarnaast komen ook de kleurverschillen in het hout meer naar voren. Dit zorgt voor een levendige uitstraling.

Roken is zelf geen bescherming voor het hout en verandert alleen de kleur. Het is dus heel belangrijk om daarna te tafel (te laten) afwerken met een olie of lak.

Licht of donker, enkel of dubbel roken?

Bij roken kun je kiezen uit verschillende gradaties. Zo zal het hout bij licht roken korter in de rookkamer staan dan bij donker gerookt. Hoe langer dus het hout in de rookkamer staat hoe donkerder het kleurt.

Met licht of enkel roken en donker of dubbel roken wordt hetzelfde bedoelt. Het is niet zo dat bij dubbel roken het eiken hout 2 keer in de rookkamer wordt gezet. Het is wel zo dat het dubbel zo lang in de rookkamer staat en dus donkerder kleurt dan enkel roken.

Rustieke eiken tafel met noesten
Verschil donker en niet gerookte eiken houten tafel

Onderhoud gerookte eiken tafel

Maar wat is nu het onderhoud van een gerookte eiken tafel?

Het onderhoud is afhankelijk van wat er daarna op de tafel gaat, olie of lak. Bij olie wordt er 1 laag aangebracht (eventueel met kleur) en kunt u de tafel onderhouden met onderhoudszeep. Dit doet u op een doekje en vermengt dit met water. Dit middel reinigt de tafel, maar beschermt deze ook, 2 in 1 werking dus. Bij lak worden er 3 lagen lak op de tafel aangebracht en is deze beter beschermt tegen krassen en vuil. Dit kunt u ook schoonmaken met een bijbehorend schoonmaak middel voor de lak.

Mocht u deze middelen willen kopen dan kan dit in onze webshop.

Let op, gebruik nooit alles reinigers om de tafel mee schoon te maken. Dit ontvet en zorgt dat de olie of lak laag langzaam van de tafel verdwijnt. De tafel is dan sneller versleten en u ziet er dan sneller vlekken en vuil op.

Onze eiken houten tafels kunnen wij voor u roken. Daarna heeft u nog veel verschillende kleur mogelijkheden. Bekijk hier onze kleuren of kom vrijblijvend langs in onze showroom.