Home » Blog » Scheur in de eettafel repareren

Scheur in de eettafel repareren

Scheur in houten eettafel

Scheur in de eettafel repareren

Scheur in de eettafel repareren is erg gemakkelijk. Lees onderstaande beschrijving hoe u dit het beste kunt doen en wat voor vulmiddel u hiervoor kunt gebruiken.

Scheur eettafel repareren

Je hebt net een nieuwe massieve houten tafel gekocht en dan ontstaat er een scheur in de eettafel. Hoe komt dat en wat kan je eraan doen?

Een scheur in je massieve houten eettafel duidt erop dat het te droog in de ruimte is of is geweest. Hout is een natuurproduct en werkt hetzelfde als een spons. Als het te droog wordt in de ruimte dan wordt het hout ook droger en scheurt het. Dit kan in de poten zijn of in het blad.

Het is daarom belangrijk om de relatieve luchtvochtigheid in de ruimte rond 65% te houden. In ieder geval tussen 50 en 70% is normaal. Naast dat dit goed is voor het hout, is dit ook beter voor uw eigen gezondheid (ademhaling, huid etc) en uw huis.

De relatieve luchtvochtigheid is elke dag anders en is afhankelijk van de weersomstandigheden. Het is dus belangrijk om regelmatig (minimaal 1 keer per dag) op de hygrometer te kijken wat het percentage is.

Hoe kan je vocht in de ruimte meten?

Dit kun je meten met een hygrometer. Dit is een speciale meter die aangeeft hoeveel procent vocht er in de ruimte aanwezig is. Vaak zitten deze hygrometers ook op een uitgebreide temperatuurmeter die u kunt kopen bij Action, Bol.com, bouwmarkt etc.

Als het te droog is, is het belangrijk dat u zorgt dat het vochtiger wordt. Dit kan door middel van een luchtbevochtiger. Dit is een apparaat die u vult met water en het apparaat zorgt dan dat er constant waterdamp en vocht in uw ruimte komt. Als het dan in orde is, dan slaat deze vanzelf af. Daarnaast zijn er nog andere manieren om te zorgen dat het vochtiger wordt, vroeger deden ze bakjes aan de verwarming hangen met water. Maar alles dat meer water in de ruimte brengt is goed, zoals dweilen, kokend water etc.

Scheur in tafel repareren.

Als er eenmaal een scheur in de tafel zit dan is deze ook te repareren. Er is vulmiddel op kleur beschikbaar waarmee je de scheur kunt vullen. Je kan dan het vulmiddel in de scheur doen, dit even 2 minuten laten drogen en met een nat doekje na doen. Eventueel nog een keer de scheur vullen als het vulmiddel is gezakt. Dit vulmiddel is goedkoop en zorgt snel dat u er niets meer van ziet. Het vulmiddel kunt in onze webshop kopen.

scheur eettafelscheur eettafel opvullenscheur eettafel maken

Vaak ziet u na het vullen helemaal niets meer van de scheur. Maar het is wel belangrijk om de scheur niet te groot te laten worden, want hoe groter de scheur wordt hoe moeilijker het wordt om deze te vullen.

Als u de scheur eenmaal gevuld is dan moet u nog zorgen dat de luchtvochtigheid op peil is en blijft. Anders heeft u kans dat de tafel opnieuw gaat scheuren!

Lees hier nog meer tips van Essent over luchtvochtigheid in uw huis: Ideale luchtvochtigheid

12 reacties op “Scheur in de eettafel repareren”

 1. Hallo
  Wat voor vulmiddel kan ik gebruiken om een scheur in een eiken tafel te bewerken?

  1. Beste P. Te Vruchte,

   Wij hebben hiervoor speciaal vulmiddel waar u dit mee kunt vullen. Dit is verkrijgbaar in diverse kleuren en kost €5,50 voor een tube.
   Indien u wenst kunnen wij dit ook naar u opsturen. Als u een mail kunt sturen met uw gegevens naar info@fairwood.nl, dan kunnen wij alles voor u in orde maken.

   Met vriendelijke groet,
   Fairwood BV Tiel

 2. Goedenavond,

  Wij als Horecabedrijf hebben vorige week zelf tafelbladen voor ons terras gemaakt van vuren hout.
  Nu merken wij dat deze al vrij snel een beetje krom beginnen te staan en dat er spleten ontstaan tussen de planken. We zijn bekend met het feit dat we deze hout soort beter niet voor buiten hadden kunnen gebruiken alleen hebben we er natuurlijk wel wat in geïnvesteerd.
  Nu is onze vraag, hoe kunnen wij dit het beste oplossen? Wij zaten zelf de denken aan het opvullen van de spleten, maar voor hoelang gaat dit werken?
  De planken zijn gelakt met 1 laag buiten beits, deze zijn tevens aan elkaar vast gelijmd dus we durven het niet aan om ze opnieuw te demonteren vanwege het risico dat de planken stuk kunnen knappen.

  Wij hopen dat u ons kunt helpen voor dat we de zomer in gaan.

  1. Houten tafel kopen

   Beste Sanne Kwant,

   Vuren is een houtsoort dat inderdaad veel werkt, meer dan bijvoorbeeld eiken of een tropische soort. Hierdoor reageert het meer op de weersinvloeden.
   Ook is er hout voor binnen en buiten. Het hout voor buiten is altijd wat natter en minder terug gedroogd. Gebruik je bijvoorbeeld hout voor binnen, nu buiten dan kan het ook minder aan en zal het gelijk gaan werken.

   Je kan nu de ruimtes opvullen, maar dan heb je kans dat het straks weer gaat werken. Deze werking is helaas niet te stoppen..
   Als het vochtig is, zal het hout uitzetten en als het droger is krimpt het weer. Dat blijft.

   Door extra verstevigingsbalken onder de bladen te monteren houd je het iets beter bij elkaar. Maar ik zal dit ook inderdaad niet te strak vastdraaien, want dan kan het gaan scheuren.

   Het beste is om de tafels zo veel mogelijk in stabiele omstandigheden neer te zetten. Dus bijvoorbeeld goed af te dekken als het regent of niet in de volle zon te zetten.
   Dan zal de werking minder zijn.

   Succes met de tafels en hopelijk wordt het een goede zomer voor jullie!

   Met vriendelijke groet,
   Fairwood BV Tiel
   Laurine

 3. Beste Fairwood-medewerkers,

  Ik heb een paar dunne (maar in 1 geval vrij lange) scheur in mijn met blanke lak afgewerkte kersenhouten tafel. Kan ik hiervoor ook gewoon dit (putty) vulmiddel gebruiken? (In de variant ‘kersen’ dan, die als het goed is wel bestaat maar die ik niet in uw webshop zie.)

  Ik hoor het graag!

  Met vriendelijke groet,
  Bart.

  1. Houten tafel kopen

   Beste Bart,

   Ja daar kunt u dit vulmiddel goed voor gebruiken.

   Ik zie dat wij inderdaad ook de kersen kleur kunnen bestellen. Ik heb hem voor u in de webshop gezet.
   Dus daar kunt u deze bestellen.

   Mocht u nog vragen hebben dan horen wij dit graag. U kunt ook altijd even bellen (0344-640035) of mailen naar info@fairwood.nl.

   Met vriendelijke groet,
   Fairwood BV Tiel
   Laurine Hoek

 4. Beste fairwood,

  Er zit een kleine scheur in de mangohouten salontafel die we mee hebben genomen nadat we in Kenia woonden. Daar bleef hij goed; hier zit er een scheurtje in – we denken door de verwarming (die met thuiswerken ook nog eens meer aanstaat).

  Welk vulmiddel kunnen we het beste gebruiken? Hij is natuurlijk gelakt; en heeft een warme kleur. Op de putty kleurstalen leek eigenlijk de staal met de meest ingewikkelde naam het meest bijpassend maar ik kan de stalen niet goed interpreteren.

  Hopelijk heeft u advies; wij hebben eventueel een foto van de tafel en het scheurtje.

  Groeten,
  Rianne

Reacties zijn gesloten.