Home » Blog » Tafel beschermen tegen krassen

Tafel beschermen tegen krassen

Kringen bij geoliede tafel

Als je net een nieuwe eettafel hebt dan wil je deze natuurlijk mooi houden. Het is dan belangrijk om de tafel te beschermen tegen krassen.

Tafel beschermen tegen krassen

Allereerst is het belangrijk om een houtsoort te kiezen dat niet zacht is. Grenen is bijvoorbeeld een zachtere houtsoort waar sneller krassen en beschadigen in komen. U koopt met een grenen tafel wel een goedkopere tafel maar op de lange termijn beschadigd deze sneller en krijgt u hier sneller krassen in.

Naast de houtsoort is het belangrijk om de houten tafel goed te beschermen met een olie of lak.

Bij een olie afwerking dringt de olie in het hout. Bij deze afwerking komen er sneller krassen in de tafel dan bij lak. Maar, krassen zijn bij olie heel makkelijk zelf bij te werken.

Mocht er een kras in de tafel komen dan kunt u het hout schuren en weer met olie bij werken. Dit is makkelijk zelf te doen en kan ook plaatselijk. U hoeft dan niet de hele tafel opnieuw te schuren en oliën.

tafel beschermen tegen krassen

Lak op eettafel wordt in 3 lagen aangebracht en is een hardere afwerking. Hierdoor komen er minder snel krassen in de tafel. Alleen, als er een kras in de tafel komt dan moet de hele tafel opnieuw worden geschuurd en gelakt. Dit kan niet plaatselijk.

Kortom, bij olie krijgt u sneller krassen maar is dit makkelijk zelf bij te werken. Bij lak zal u minder snel een kras krijgen, maar als u er 1 krijgt dan moet u de hele tafel opnieuw schuren en lakken.

gelakte houten tafel