Home » Blog » Tafel beschermen tegen vlekken en kringen

Tafel beschermen tegen vlekken en kringen

Onderhoud geoliede houten tafel

Je hebt net een nieuwe houten eettafel gekocht en je wilt deze graag mooi houden en de tafel beschermen tegen vlekken en kringen. Wat moet je dan doen?

Hout is zuigend. Als hout niet wordt behandeld dan zullen alle vloeistoffen zoals water, rode wijn, frisdranken en vet vlekken in het hout trekken. Om dit te voorkomen moet je de houten tafel beschermen tegen deze vlekken. Dit kan door een afwerking op de tafel aan te brengen, voordat je deze gaat gebruiken.

Tafel beschermen tegen vlekken en kringen, 2 manieren:

  1. Olie afwerking

Bij olie bescherm je de tafel goed tegen vlekken. De olie verzadigd het hout, waardoor water en wijn niet in de tafel kunnen trekken. Deze blijven op de olie laag liggen.

Als u deze vlekken een tijdje laat liggen (aantal uren) dan kan er wel een kring ontstaan. Door de tafel dan schoon te maken met de bijhorende onderhoudszeep verdwijnen deze vlekken. De zeep brengt daarnaast een beschermlaagje op het hout aan waardoor deze ook goed beschermt is tegen nieuwe vlekken. Deze nieuwe vlekken blijven dan op de zeep laag liggen en kunnen niet in het hout trekken. Deze afwerking is makkelijk zelf aan te brengen en je hebt daarbij heel veel keuze uit verschillende kleuren.

Meer informatie over olie afwerking kunt u hier vinden: Olie afwerking houten tafel.

Producten kunt u ook in onze webshop vinden of bij ons in de showroom in Tiel afhalen.

tafel beschermen tegen vlekken en kringen

  1. Lak afwerking

Lak is een harde afwerking voor een houten tafel. Er worden bij lak altijd 3 lagen aangebracht. De lak vormt een soort afsluitende laag. Deze laag ziet u verder niet. Er zijn tegenwoordig veel matte lakken die bijna niet zichtbaar zijn. Alles wat dan op de tafel wordt geknoeid blijft op deze lak laag liggen en kan niet in de tafel trekken. Ook al ligt het er een langere tijd op dan trekt het nog niet in het hout.

Lak is moeilijker zelf aan te brengen, maar als je een een beetje handig bent dan lukt het wel. De lak wordt in 3 lagen met een roller aangebracht en tussen de 2e en 3e laag moet het hout licht worden geschuurd.

Meer informatie over lak kunt u hier vinden: Lakken eettafel.

Lak producten kunnen ook besteld worden in onze webshop, of worden afgehaald in onze showroom.

 

Onze modellen eettafels

Wij zijn een grote leverancier van Houten massieve eettafels. Wij leveren elk jaar meer dan 500 tafels aan onze klanten. Bekijk hier al onze modellen en mogelijkheden, zo kunnen wij al houten massieve eiken eettafel leveren vanaf: €500,00 per stuk. 

Daarnaast heb je bij ons de mogelijkheid om zelf een blad uit zoeken in onze magazijn. Dit kan niet overal!
In ons magazijn hebben wij per model tafel en maat een aantal bladen liggen. Je mag dan zelf het mooiste blad bij ons uitzoeken. Zo weet je precies wat je krijgt en zijn er geen verassingen achteraf! Omdat hout een natuurproduct is, is geen één plank en blad dus hetzelfde. Hierdoor is elk blad uniek en dan is het wel heel fijn om zelf het blad uit te zoeken. 

Dit blad kunnen wij dan voor je afwerken in onze eigen werkplaats. U kunt dan bij ons een kleur uitkiezen in de showroom en u heeft dan wel keuze uit meer dan 30 kleuren. Dit maakt het soms niet makkelijk, dat weten wij ;), maar willen graag iedereen een goede kleur laten kiezen die het beste past bij je interieur. Om dit te doen geven wij ook gratis kleurstalen mee naar huis (deze mag je houden), zo heb je rustig de tijd om een kleur te kiezen.

Op deze site kunt u al onze modellen en mogelijkheden vinden. Bekijk hier al onze modellen tafels. Zo kun je bij ons kiezen voor eiken tafels, maar ook voor noten, maple of kersen tafels kun je bij ons terecht.

Wil je ons graag bezoeken dan kan dit gewoon zonder afspraak. Wij zijn 6 dagen in de week open en hebben ook koopavond. Bekijk hier onze openingstijden.

Uitzoeken houten tafel
Proefplankjes maken houten tafel
Ronde eiken tafel