Home » Blog » Tafel beschermen tegen vlekken en kringen

Tafel beschermen tegen vlekken en kringen

Onderhoud geoliede houten tafel

Je hebt net een nieuwe houten eettafel gekocht en je wilt deze graag mooi houden en de tafel beschermen tegen vlekken en kringen. Wat moet je dan doen?

Hout is zuigend. Als hout niet wordt behandeld dan zullen alle vloeistoffen zoals water, rode wijn, frisdranken en vet vlekken in het hout trekken.

Om dit te voorkomen moet je de houten tafel beschermen tegen deze vlekken.

Tafel beschermen tegen vlekken en kringen, 2 manieren:

  1. Olie afwerking

Bij olie bescherm je de tafel goed tegen vlekken. De olie verzadigd het hout, waardoor water en wijn niet in de tafel kunnen trekken. Deze blijven op de olie laag liggen.

Als u deze vlekken een tijdje laat liggen (aantal uren) dan kan er wel een kring ontstaan. Door de tafel dan schoon te maken met de bijhorende onderhoudszeep verdwijnen deze vlekken. De zeep brengt daarnaast een beschermlaagje op het hout aan waardoor deze ook goed beschermt is tegen nieuwe vlekken. Deze nieuwe vlekken blijven dan op de zeep laag liggen en kunnen niet in het hout trekken. Deze afwerking is makkelijk zelf aan te brengen en je hebt daarbij heel veel keuze uit verschillende kleuren.

Meer informatie over olie afwerking kunt u hier vinden: Olie afwerking houten tafel.

Producten kunt u ook in onze webshop vinden of bij ons in de showroom in Tiel afhalen.

tafel beschermen tegen vlekken en kringen

  1. Lak afwerking

Lak is een harde afwerking voor een houten tafel. Er worden bij lak altijd 3 lagen aangebracht. De lak vormt een soort afsluitende laag. Deze laag ziet u verder niet. Er zijn tegenwoordig veel matte lakken die bijna niet zichtbaar zijn. Alles wat dan op de tafel wordt geknoeid blijft op deze lak laag liggen en kan niet in de tafel trekken. Ook al ligt het er een langere tijd op dan trekt het nog niet in het hout.

Lak is moeilijker zelf aan te brengen, maar als je een een beetje handig bent dan lukt het wel. De lak wordt in 3 lagen met een roller aangebracht en tussen de 2e en 3e laag moet het hout licht worden geschuurd.

Meer informatie over lak kunt u hier vinden: Lakken eettafel.

Lak producten kunnen ook besteld worden in onze webshop, of worden afgehaald in onze showroom.

gelakte eiken tafel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.