Home » Blog » Wat is een gerookte houten tafel?

Wat is een gerookte houten tafel?

Gerookte houten tafel

Een gerookte houten tafel is een speciale kleur en bewerking voor een tafel.

De tafel gaat in een speciale kamer met ammoniak. Door de dampen van de ammoniak gaat het hout verkleuren. Het hout kleurt dan grijs/bruin. Naast deze kleur, komen de kleurverschillen in de tafel meer naar voren.

Het roken van een houten tafel kan alleen met eiken hout. In eiken hout zit looizuur. Ammoniak gaat een chemische verbinding aan met het looizuur waardoor het hout gaat verkleuren. Andere houtsoorten zoals maple, grenen, kersen en noten hebben geen looizuur in het hout en gaan daarom niet verkleuren. Er zal dan niets gebeuren.

Doordat elke plank een net iets andere hoeveelheid looizuur in het hout heeft komen er mooie natuurlijke kleurverschillen in het hout. De plank met meer looizuur zal donkerder kleuren en dan een plank of stuk plank dat dit minder heeft. De bekende witte randen zijn daarom soms zichtbaar bij roken.

Kloostertafel Lindisfarne witte poten

Licht of donker roken houten tafel

Bij het roken heeft u de mogelijkheid om te kiezen hoe donker u de tafel gerookt wilt hebben. Dit heeft te maken met de tijd dat het hout in de rookkamer staat. Hoe langer het hout erin staat, hoe donkerder het kleurt.

Meestal zijn er 2 mogelijkheden om te kiezen: licht/enkel gerookt of donker/dubbel gerookt. Dit betekent niet dat de houten tafel dan 2 keer in de rookkamer gaat, maar gewoon dat deze er langer in staat.

Het proces van roken is altijd afhankelijk van het weer, is het vochtiger buiten of warmer dan gaat het roken sneller.

Hierdoor kan er altijd iets verschil zitten in de tijd wanneer een tafel gerookt wordt. Het is dan beter om gelijk een eettafel en salontafel te roken. Dan eerst de eettafel te kopen en pas na een half jaar de salontafel. Er kan dan kleurverschil zitten tussen beide meubelen.

Roken is wel altijd een donkerdere kleur. Wilt u liever een white wash of lichte kleur dan kunt u er beter niet voor kiezen om de tafel te roken. Ook als u een egale kleur wilt dan is het beter om een kleur olie of lak te kiezen en de tafel niet te laten roken.